9 Mayıs 2012 Çarşamba

Emzirmeyi Nasıl Bıraktık?

Ben bu blog işini iyice boşladım sanıyorum. Aslında hep aklımda, devamlı 'Bunu da yazayım, şunu da yazayım.' diyorum ama elim bir türlü klavyeye gitmiyor. Sabah sabah inanılmaz bir baş ağrısı eşliğinde bu satırları yazmama ise sadece 'Ters adamım işte!' diyebiliyorum.
Yazamadığım için aklımda olan 'Emzirmeyi nasıl bıraktık?' konusunu işlemek istiyorum bugün, çünkü içime dert oldu. :)
Emzirmeyi bırakmak için 2 yaşına şartlanmıştım ben. Planım da kabataslak aklımdaydı.' Doğum gününe annemler gelecek ya, onlarla birlikte oyalamak kolay olur.' Öyle de oldu gerçekten. Begüm'ün doğum gününden bir hafta sonra Afyon'a termal tesislere gittik. Kaldığımız ev villa şeklindeydi, kocaman bahçesi vardı, park yakındı, etrafta bol miktarda kedi vardı. Begüm'ün ilgisini dağıtmak kolay oldu. Zaten o da hazırmış sanırım, gündüzleri pek 'memmiş' talebi olmadı.
Öyle birden kesmek, memeye birşeyler sürmek gibi bir tutum izlemek istemiyordum. Ama gördüğüm ve okuduklarım arasında sık tercih edilen bir yöntemdi. Google Amcaya sordum ben de. :) Yavaş yavaş bıraktırmanın hem anne, hem çocuk için daha iyi olacağını okudum. Önce gündüzleri kestim. Etrafta oyanayacağım diye aklına bile gelmedi çoğu zaman. Ama uyutmak sorun oldu, çünkü emerek uyuyordu. Bazen arabasında gezdirerek, bazen biberona süt koyup yanına yatarak uyuttuk. Kesin kurallarım yoktu, Sadece gece emsin gibi.
Bir haftanın sonlarına doğru gündüz iki defa emdiyse gece uyurken vermedim. Öyle uyutmaya çalıştım. Gerekirse biberonla süt verdim. 9-10 gün sonra tamamen kestim memeyi. Uyutmak ciddi anlamda sorun oldu. Uyumadı saatlerce. Gecenin bir yarısı annemle babamın bebek arabasıyla gezdirdiği oldu. Bağırış çığırış zamanlarımız oldu. Ama sonunda uyudu :)
Emzirmeyi tamamen kestiğimde doğal olarak göğsüm şişti. İlk gün iyiydi ama ikinci gün ağrısından duramadım. Ben de sağdım ve biberona koyup Begüm'e verdim. Tadı memmişi çağrıştırdı sanırım ama yine de çok tepki vermedi. Bir-iki memmi dedi sonra bıraktı. Sağdıktan sonraki ikinci ya da üçüncü gün yine doldu göğüslerim ama ilki kadar ağrı verici değildi. Gündüz sağmaya fırsat da bulamadım. Sonra da yavaş yavaş geçti ağrısı zaten.  Şimdi eskiye döndüm. Göğüslerim küçüldü, hamilelikten itibaren azalan kıllarım ve sivilcelerim normale döndü. Arada aklıma geliyor emzirme zamanları, sanki çoook uzak zamanlarmış gibi. Halbuki epi-topu bir ay oldu şunun şurasında. Ama yeni yaşantımıza ikimiz de alıştık :)

4 yorum:

  1. hadi gözünüz aydıınn:) ben de kendimi 20 ay diye şartlandırmıştım ve biz de bu süreci başarıyla bitirdik :) bizim de 1 hafta oldu memişimizi bırakalı ama hala aklına geldikçe anne meme em, anne meme em diyor.bir şekilde konu değiştiriyorum ben de. sanırım unutmaları kolay olmayacak kuzuların.
    öpüyorum sizii..

    YanıtlaSil
  2. Sizin de gözünüz aydın :) yok çok zor olmuyor aslında ikinci hafta daha rahat geçer. üçüncü hafta sanki aylardır emmiyormuş gibi olur. :)

    YanıtlaSil
  3. ne çok emmiş bu iki bebek dee :)) diyorum en saf bilinçsiz bebeksiz halimle :)) bakalım bizimki napar :)

    YanıtlaSil
  4. Sağlıkla doğsun inşallah. O bilinç ne kadar okusan, deneyimli insanlardan dinlesen de bebeği büyütmeden kazanılmıyor bence. Zaten her bebek farklı oluyor. Siz de emzirirsiniz inşallah gönlünüzün ve bebeğinizin istediği kadar inşallah. :)

    YanıtlaSil